Blogg

Nuförtiden känner de flesta till bloggar. Fast få känner till var eller vad ordet blogg kommer från. Det kommer från de engelska orden web och log som sammansatt är weblog. Försvenskat är det webblogg och i avkortat from – blogg.

 

En blogg är…
En blogg är en webbdagbok eller en journal som förs på webben. En blogg är en webbplats som innehåller publicerade inlägg som är periodiskt återkommande. Det kan också och/eller dagboksanteckningar på en webbsida där inläggen är ordnade så att de senaste inläggen oftast är högst upp. Många bloggar uppfyller definitionen för ett massmedium.

 

215 000 om dagen
Omkring 215 000 bloggar startas varje dag. Samtidigt som det blir mer vanligt med bloggar så ökar sociala media i vid bemärkelse. Bloggande finns överallt inte endast i den konventionella formen utan snart sagt överallt; Twitter, Snapchat och Instagram för att nämna några. Sedan finns ju alla inlägg och statusuppdateringar på Facebook och Google+ med flera.

 

Olika sorters bloggar
Det förekommer olika bloggar. De kan kategoriseras utifrån sitt innehåll. Det finns modebloggar, hälso-, livstils- och fitnessbloggar. Bloggar med politisk agenda, trädgårds- och inredningsbloggar samt rena dagboksbloggar. Företags- eller marknadsföringsbloggar och affärsbloggar. För många fungerar bloggen som en öppen dagbok. Om man driva många bloggar så är det viktigt med en bra hosting, t.ex. hos internetvikings.com.Blogg 2

 

Publiceringsverktyg
För att publicera en blogg på sin egen webbplats finns det en mängd olika publiceringsverktyg. Ett vanligt sådant är WordPress som även är ett innehållshanteringssystem.

 

Webbplatser för bloggare
Det finns också specifika webbplatser som använder ett publiceringsverktyg för att publicera dess användares blogg på Internet, under webbplatsens egna domännamn. Alltså inte användarnas egna domännamn.

Exempel på sådana webbplatser är Blogger där användarens blogg läggs eller sorterar under domännamnet blogspot.se WordPress.com, var bloggen läggs under domännamnet wordpress.com. WordPress är inte endast ett publiceringsverktyg (se ovan). Sedan finns också Blogg, där användarens blogg läggs under domännamnet blogg.se. Med vloggar kan man också ge tips på hur man skapar en framgångsrik blogg, som den här