Tina Jansson

Tina Jansson är kanske inte ett så känt namn i bloggvärlden som Blondinbella eller Kissie, men hon har en stadig skara läsare. En anledning till att hon inte har uppnått samma kändisskap som andra stora bloggare är sannolikt att hon skriver om mat. Matbloggsvärlden är en värld för sig, och inom sin bloggnisch är Tina Jansson en av de största.

Jansson driver bloggen Pickipicki, en matblogg som hyllats för sin hemtrevliga och personliga känsla. Jansson blev känd för hela matbloggsvärlden när hon 2009 vann Matbloggspriset och i och med det utsågs till Sveriges bästa matblogg. I juryn fanns bland annat Christopher Anderton, och enligt honom vann Pickipicki.se bland alla nominerade bloggar för att den ”gör ett bra helhetsintryck, men sen känns det också precis som att man var hembjuden hos någon när man läser den”.fruit-675884_640

Jansson tog emot priset på matmässan Det Goda Köket i Stockholm, och sade då att det var en stor ära, eftersom hon själv tyckte att många av de andra nominerade bloggarna var ”så fina”. Hon gladde sig också åt att en av anledningarna till att hon vann var att bloggen kändes hemtrevlig, eftersom det var den känslan hon strävade efter när hon skapade sin blogg. Själva bloggens namn har faktiskt associationer till hemmet och barndomen; det syftar på en ”maträtt” som hon och hennes syster brukade bjudas på hos deras farmor och farfar. Pickipicki, som rätten heter, består helt enkelt av äpplen som delats i mindre bitar, som man ”pickar” i sig med tandpetare. Om man vill kan man också strö lite kanel eller kardemumma över äppelbitarna, en del av receptet som Jansson själv har lagt till i vuxen ålder. Om du letar efter andra inspirerande (och kanske mer avancerade) recept, kan du gå in på Matklubben.se.

Även matbloggare behöver självklart inspiration då och då, och förutom receptsidor som Matklubben.se brukar de också besöka andra matbloggar. Tina Jansson, som är utbildad näringsfysiolog och nutritionist, följer regelbundet ett stort antal matbloggar, vilket kanske inte är förvånande eftersom mat alltså både är hennes yrke och hennes personliga intresse. Själv har hon på sin blogg bjudit på recept som klappgröt, minisemlor och granskottssirap.