Driva en framgångsrik blogg

Idag finns ett oändligt antal bloggare världen över. Vissa har ett tiotal läsare om dagen medan andra får hundratusentals unika besökare dagligen. Beroende på syftet med bloggen har man kanske olika mål med antalet besökare, men hur får man besöksantalet att växa? Och vad kan du tjäna på att ha en populär blogg?

Varför blogga?
Anledningarna till att blogga är många. Det kan handla om att man vill ha sina minnen och bilder bevarade, ungefär som en dagbok. Det kan även handla om att man vill dela med sig av sina tankar, känslor, åsikter och ideologier. Man vill bidra och man vill kanske få andra att bredda sitt perspektiv. En annan anledning att blogga kan vara i marknadsföringssyfte, för att få uppmärksamhet till sin verksamhet, varumärke eller till sig själv som person. Man kan dessutom tjäna pengar på en blogg, genom sponsring eller reklamplatser. Innan du startar en blogg bör du fundera igenom ditt eget syfte. Dagen Nyheter skriver om hur bloggtrenden exploderade på 2000-talet.

Blog concept in word tag cloud

Hur blir bloggen populär?
För att göra din blogg populär och få många dagliga besökare behöver du tänka på några saker. För det första krävs det att du lägger ner lite tid på bloggandet och bloggen. En blogg som sällan uppdateras kommer tappa besökare. Bloggen ska även ha en tydlig nisch eller stil. En alltför bred eller alldaglig blogg kommer inte läsarna att lägga på minnet, om det inte är en person som är känd exempelvis och där personen i sig är intressant för allmänheten. Bilder är viktiga. De ska vara av bra kvalitét, personliga och lyfta bloggen och inläggen. Tänk på att om du tjänar pengar på din blogg så behöver du betala skatt och andra avgifter. Om du struntar i det kan det gå som för en 26-årig bloggare från Malmö.

Sponsring
En populär blogg kan generera i ett intresse hos företag att sponsra blogginnehavaren. Det kan handla om betalda reklamplatser eller att företag ger produkter till bloggaren som den får prova och recensera. Efter recensionen får man sedan behålla produkterna som kan vara allt från kläder, smink, hundleksaker, hundkläder och andra djurtillbehör, badkar eller andra större möbler till hemmet, resor, hotellvistelser, livsmedel och så vidare. Beroende på vilken inriktning bloggen har kan intresset från företag se lite olika ut.