Skapa en reseblogg!

Det är många som reser och tycker om att blogga om sitt resande. Det är ett bra sätt att hålla kontakt med familj och vänner och berätta vad man gör. Men om du är genuint intresserad av att resa, så vet du att du behöver både tid och pengar för att kunna göra det. Ett sätt att få in extra inkomst, kanske rent av kunna försörja dig, är att blogga. Det finns flera bloggare som lever på det som sin enda inkomst. Dessvärre räcker det inte att bara skriva blogginlägg för att pengarna ska rulla in på kontot – de som kan leva på sina bloggar måste arbeta metodiskt och långsiktigt. Detta gäller särskilt resebloggar, då det finns så många bloggare som vill leva på sin reseblogg – konkurrensen är stor.

Nischa din blogg

För att kunna få inkomst på din blogg behöver du läsare som antingen köper en produkt av dig eller klickar på annonser – det är så bloggare får in sina pengar. Om du vill få en inkomst genom din blogg måste du börja med att tänka igenom vad bloggen ska handla om. Det är bara de stora resemagasinen som kan skriva om både backpacking i Indien och charter på Mallorca. Enskilda bloggare måste välja ett ämne och en vinkel att skriva utifrån – nischa bloggen. Då blir bloggen relevant för de personer som är intressera de av just det ämnet och den vinkeln, och de kommer tillbaka gång på gång. Du kommer också att bli expert på det området och andra som söker information kommer hitta till din sida.

Skriv för dig, dina läsare och Google

Vilken nisch ska du då sata på? Du måste tänka utifrån tre ”personer”: dig själv, dina läsare och google. Du bör skriva om något som du vet mycket om. Om du tycker om att resa i Sverige och har bra koll på hur man reser inrikes, bästa flyget mellan Stockholm och Karlstad, trevliga tågrutter och vackra små pärlor som finns i vårt land, så bör du satsa på det.

Du måste tänka på vad som kan vara relevant för dina läsare. Men om du själv är intresserad av något innebär det ofta att även andra är intresserade av det. Om ditt stora intresse är en liten stad i Sverige, så bör du kanske bredda det för att få fler läsare. Har du däremot varit mycket i en stad i t.ex. Spanien som många svenskar reser till, så kan det vara klokt att satsa på den.

Du måste också skriva för Google för att kunna rankas högre och för att läsarna ska hitta din blogg. Om du skriver om Thailand, så kommer du hamna väldigt långt bak, då det redan finns många som skriver om Thailand. Men om du skriver om nationalparker i Sverige och hela tiden kommer med nytt material, så kommer du komma högre och högre upp hos Google. Lycka till!